doğumdan ölüme

Bir İnsanı Hayata Bağlayan Şey Nedir ?

Hiç düşündünüz mü İnsanı hayata bağlayan şey nedir? Doğar doğmaz sadece en temel ihtiyaçlarınız giderilseydi, sizinle hiç iletişim kurulmadan büyüseydiniz ilk kelimeniz ne olurdu, hangi dili konuşurdunuz, konuşmayı nereden öğrenirdiniz?

Bu sorular yüzyıllar boyu merak edilmiş ve deneylere konu olmuştur. Bu deneylere dil yoksunluğu deneyleri denmiştir. Bu deneylerde doğal dil nedir sorusunun cevabı aranmıştır. Bu sorunun cevabını merak ederek korkunç bir şekilde sonuçlanacak bir deneye imzasını atacak bir kişi de 13. yüzyılda yaşayan Roma imparatoru Kral II. Frederick olacaktır.

insanı hayata bağlayan şey
Kral II. Frederick

Korkunç Deney     

  II. Frederick’in asıl merak ettiği şey Havva ile Adem’in hangi dili konuştuğuydu. Bu sorunun cevabı için yeni doğan bebeklerin kullanılacağı bir deney yapacaktı. Her ne kadar birçok kişi karşı çıksa da Kral Frederick deneyden vazgeçmeyecek ve insanlığın en korkunç deneylerinden birine imzasını atacaktı.

      Deney için 2 oda kurulacak, bebekler bu odalarda kalacak ancak bakımlarında farklılıklar olacaktı. 1. odadaki bebeklerle asla iletişim kurulmayacak sadece en temel ihtiyaçları karşılanacaktı: Karınları doyurulacak ve temizlikleri yapılacaktı. 2. odada ise bebeklerin hem en temel ihtiyaçları karşılanacak hem de onlarla vakit geçirilecekti. Başları okşanacak, kucağa alınacaklardı. 

      Deney başladı ve tüm süreç dikkatle takip edilmeye başlandı. Kısa bir süre sonra (bazı kaynaklara göre yaklaşık bir ay) 1. odadaki bebekler öldü. Evet, 1. odadaki tüm bebekler ölmüştü. Herkes büyük bir dehşete ve şaşkınlığa uğradı. Hiç kimsenin beklemediği bu sonuç büyük yankı uyandırdı. Peki ya 2. odadaki bebekler? Orada ise bebekler yaşıyor, sağlıkları da gayet yerindeydi. 

      Peki 1. odadaki bebekler niçin ölmüştü? Bebekleri hayata bağlayacak olan şey neydi? Yaşamı anlamlandıran o şey, neydi? Deneyden yüzyıllar geçti ve bu soruların cevapları yavaş yavaş netleşmeye başladı. Maslow 1943’te oluşturduğu ihtiyaçlar hiyerarşisinde en temel ihtiyaçlarımız olan fizyolojik ve güvenlik ihtiyacından sonra ait olma ve sevgi ihtiyacını koydu. İnsan fizyolojik olduğu kadar sosyal bir varlık da aynı zamanda. İletişimsiz, sevgisiz kalamayacak bir varlık. 

      Korkunç bir şekilde sonuçlanan bu deneyde her ne kadar Kral II. Frederick sorusunun cevabını alamamış olsa da insanlığa dair büyük bir bilinmezliğin kapısını aralamamızı sağlamıştı. İnsanlığı hayata bağlayan şey sevgiydi. Belki günlük yaşantımızda bunun çok da farkında olmadan yaşıyoruz. Hani dünyayı sevgi kurtaracak diye bir söz vardır, bazımızın gülüp geçtiği bazımızın ise sıkı sıkı tutunduğu bu söz. Bence üzerine fazlasıyla düşünmemiz gereken bir cümle. Dünyayı sevgi kurtaracak…

Yazar : Kübra Hökelek

Sonra ki yazımızı inceleyin Narsist Kişilik Bozukluğu

5 1 oy
YAZI PUANI
Abone
Bildir
guest
1 Yorum
En Çok Oylanan
En yeni En eski
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle