Çocuklarınızdan mesaj var

Çocuklarınızdan Mesaj Var…

İnsanlar zaman zaman farklı duygular yaşayabilmektedir. Bu duygulardan biri de çoğu insanın farklı konularda olabilen kaygıdır. Kaygı; bedenin ve zihnin, gerçek ya da hayali, tehdit ya da tehlike algısıyla birlikte oluşan bir durumudur. Birey kendisini bir alarm durumunda ve sanki bir şey olacakmış gibi bir duygu içinde hisseder. Ve bu durum tehdit azalana kadar devam eder. Yetişkinler deneyim ve olgunluğun vermiş olduğu avantajlar sayesinde kaygılarının  farkında olabilir, bu kaygılarla baş etme stratejileri geliştirebilirler.  Fakat çocuklar  kaygılarını ifade etmekte ve başa çıkmakta zorlanabilirler.

Genel olarak çocukların kaygılı olduğu durumlar ;

Hayvanlar, karanlık, okula gidiyorsa öğretmen, kötü rüyalar, ani trajediler, hastalık veya ölüm, ürkütücü şeylerden kaynaklanabilir. Ve çocuklar bu durumları söylemekte çekingen davranabilir. Bunun sonucunda kaygısı iyice artan çocukta bazı davranışsal, bilişsel ve fiziksel değişmeler meydana gelebilir. Yaşadığı basit kaygıların  artık sürekli hale gelmeye başlamasıyla çocuktan çocuğa değişen tepkiler ortaya çıkmaya başlar. Bu tepkilerden bazıları; utangaçlık, içe çekilme, saldırganlık, ağlama, sürekli kavga olarak ortaya çıkabilir.

Ebeveynler çocukların baş etmekte zorlandıkları kaygılarının olabileceğinin farkında olmalıdır.  Çocukların davranışları gözlemlenmeye başlandığında kaygı belirtileri fark edilebilir. Çocuğun davranışlarını gözlemlerken  bazı davranış ve durumlar kaygıyı fark etmede yardımcı olur bunlar şöyle örneklendirilebilir;

1. Kaygı  çocuğun günlük hayatına engel olmaya başlar: Çocuğun kaygısını dile getirememesi veya ebeveynlerin çocuklarında ki kaygıyı farkedememesi durumunda çocukta rutin hayatında  aksamalar meydana gelir. Arkadaşlarıyla oyun oynamama, ödevlerini yapmama gibi

2. Temel işlevlerini yerine getirmekte sıkıntı yaşanması: Yemek yeme, tuvalet gibi ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk yaşayabilirler.

3. Ne hissettiğini ifade edememe durumu: Karşılaşılan  durumlara tepki verememe

4. Uyumada güçlük çekmek: Uyuduğu zaman kaygılandıkları durumun başlarına geleceğini düşünme veya kötü rüyaları tekrar görmek istememe durumu.

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Anxiety

YAPILMASI GEREKENLER

Ebeveynler çocuklarında kaygının olduğunu farkettiklerinde çoğu zaman yapılması gerekenleri sorgulamaya başlar. Kaygısıyla baş edemeyen çocukların ebeveynlerinin yapması önerilen bazı adımlar  var.

Endişelenmemek: Ebeveynlerinin  endişeli olduğunu gören çocuklar daha da endişeli olurlar. Ailelerin hiç endişelenmemesi mümkün değil ama bunu çok dile getirmek ve çocuğa yansıtmak ona yanlış model olabilir. Ebeveynler bu durumlarda  sakin kalmalı ve daha sağlıklı stratejiler geliştirmelidir.

Çocuklara yanlış zamanda motive edici cümleler kullanmamak:

Kaygısıyla başa çıkmakta zorlanan çocuğunuzu direkt olarak kaygı duyduğu veya korktuğu duruma maruz bırakmak ve  destekleyici cümleler kurmak çocuğunuzun endişesini azaltmak yerine artırabilir. Bunun yerine kaygı duyulan durum sorgulanmalı ve problem iyice belirlenmelidir.

Çocuklara anlayış göstermek :

Ebeveynler çocuklarının kaygılarıyla baş etme sürecinde sabırsız olmamalıdır.  Bir uzmandan yardım almaya karar verdikten  sonra 1-2 uygulama ile her şeyin düzeleceğini beklemelidir.

UZMANA NE ZAMAN BAŞVURULUR?

  • Kaygılar çocuğun hayatının  birçok alanına yayıldığı durumlarda ( Aile, oyun ilişkileri, arkadaşlık ilişkileri),
  • Çocuğun yineleyici yıkıcı davranışlar sergilediği zamanlarda  (Saç kopartmak, deri kopartmak.),
  • İşlevsellik ve özgüvende belirgin azalmalar meydana geldiğinde,
  • Aileden, arkadaşlardan ve olağan rutinden sürekli uzaklaşma olduğunda,
  • Uyku ve yeme düzeninde belirgin bir değişiklerde, ebeveynler bir uzmandan destek alabilirler.

Çocukların farklı konularda veya durumlarda kaygı yaşamaları normaldir. Önemli olan ebeveynlerin çocuklarının kaygılarının farkına varıp erken çözümler bulmalarıdır. Çocuklarına kaygılarıyla baş etmelerinde yardımcı olmak bu yetmiyorsa bir uzmandan destek almak çocuklarının kaygılarını öğrenmelerinde ve baş etmelerine katkı sağlayacaktır.

0 0 oy
YAZI PUANI
Abone
Bildir
guest
0 Yorum
En Çok Oylanan
En yeni En eski
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle