Online terapi nedir?

ONLİNE TERAPİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Online Terapi Nedir? Pandemi süreciyle birlikte hayatımız yeni bir boyut kazandı: çevrimiçi boyut! Birçok kişinin İngilizce ‘online’ olarak ifade ettiği bu yeni çevrimiçi boyutta yaşamımıza dair birçok faaliyeti bilgisayar, telefon, tablet gibi teknolojik cihazlar başından halledebilmeye başladık. Sınıfların, ofislerin bir bilgisayar ekranına taşınmasının yanında artık terapi odaları da bu ekrana taşınmaya başladı. Birçok kişinin aklına takılan ve sıklıkla merak edilen bir bilgisayar ekranına sığdırılmış bu online terapi süreci nedir, nasıl yapılır, avantajları ve dezavantajları nelerdir ve online terapi hakkında merak edilen daha birçok noktayı bu yazıda topladık!

Online terapi nedir?

Online Terapi Nedir?

Online terapi, tüm dünyada yaygınlaşan internet kullanımı ve teknolojik araç kullanımı aracılığıyla psikolojik danışmanlık hizmetinin dijital araçlar ve ağlar kullanılarak sunulmasıdır.

Genel kanının aksine online terapi pandemi sürecinde ortaya çıkmış ve yeni bir yöntem değildir. Online terapinin temeli, önceleri internet üzerinde soru cevap formatında faaliyet gösteren forumlara dayanmaktadır. Gelişen teknolojiyle birlikte online terapi de yeni bir boyut kazanmış ve artık görüntülü görüşme araçları kullanılarak yapılır hale gelmiştir.

Online Terapi Nasıl Yapılır?

Yaşamımızın dijital bir boyut kazanmasıyla birlikte artık günümüzde bireylerin online terapi alabilmeleri için çok sayıda platform seçeneği bulunmaktadır. Bireyler gerekli ön araştırmaları yaparak kendilerine en uygun platformda diledikleri terapistten, diledikleri tarih ve saate uygun olacak biçimde randevu oluşturabilmektedirler. Ancak altını çizmemiz gereken noktalardan biri uygun platform ve terapist seçeneğini değerlendirirken ciddi ve detaylı bir araştırma yapılması gerektiğidir.

Online terapi platformları arasında sürecin işleyişine dair ufak tefek farklılıklar olabilse de genel anlamda online terapi sürecinin işleyişini ana hatlarıyla şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Kendinize uygun platform ve terapist seçimini yaptıktan sonra ön görüşme adına bir kayıt alınır.
  • İlk önce ön görüşme yapılır ve görüşmek, danışmak istenen konu ya da problem uzmanlarca değerlendirilir.
  • İlk seans randevusu kararlaştırılır.
  • Seans süresi, seans sıklığı ve bir sonraki seanslara dair detaylar belirgin hale gelir ve planlanır.
  • İnternet ve dijital uygulamalar aracılığıyla online terapi süreci gerçekleştirilir.
online terapinin avantajları

Online Terapinin Avantajları Nelerdir?

  • Zamanı kendinize uygun olarak seçmeniz daha mümkündür.
  • Ulaşım açısından ekonomik ve rahattır.
  • Hayat koşuşturması içinde daha pratik bir biçimde düzeninize dahil edebileceğiniz bir terapi biçimidir.
  • Herhangi bir ilden farklı bir ildeki terapistten randevu oluşturabilirsiniz.
  • Fiziksel rahatsızlığı olan veya yaşadığı mekandan ayrılmakta zorlanan kişiler için (örneğin agorafobi) rahat ve güvenli bir terapi biçimidir.
  • İletişim kurmakta zorlanan kişilerin problemlerini çözebilmeleri için daha uygundur.

Online Terapinin Dezavantajları Nelerdir?

  • Terapist ve danışan arasındaki bağın oluşması yüz yüze terapiye oranla biraz daha zaman alabilir.
  • Terapist danışanın beden dilini, jest ve mimiklerini, duygu durumunu ve düşüncelerini okumada güçlük yaşayabilir.
  • İnternetten kaynaklı görüntü ve ses sorunları, aramanın düşmesi gibi teknik problemler zaman zaman yaşanabilir.
  • Terapistin doğrudan müdahale etmesini gerektirebilecek vakalar için (psikoz, intihar düşünceleri…) uygun değildir.

Online Terapide Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yüz yüze terapide dikkat edilmesi gereken tüm hususlar online terapi için de geçerlidir. Kişi tıpkı terapiye gider gibi ve tam terapi zamanında hazır olmalıdır. Bunlara ek olarak kişi rahatsız edilmeyeceği ve güvenli bir biçimde iletişim kurabileceği bir ortamda bulunduğundan emin olmalıdır. Yaşanabilecek teknik sorunların önüne geçmek için kişi online terapi öncesinde internet bağlantısı ve dijital araç gereçlerini de kontrol etmelidir.

online terapinin avantajları

Online Terapi İşe Yarar mı?

Henüz bir online terapi deneyimi yaşamamış olan kişilerin aklına takılan soru işaretlerinden biri de online terapinin etkili olup olmadığıdır. Elbette birçok değişkene bağlı olarak etkililik düzeyi farklılık gösterebilecek olsa da yapılan araştırmalar ve sunduğu katkılar göz önünde bulundurulduğunda online terapinin etkili bir terapi biçimi olduğu söylenebilir. Ek olarak birçok platform online terapiye başlamadan önce deneme seansı imkanı sunmaktadır. Kişiler bu deneme seansıyla birlikte soru işaretlerini giderebilir ve sürece başlayıp başlamamaya karar verebilirler.

Online Terapi Kimler İçin Uygundur?

İntihar düşünceleri, şizofreni, sanrı ve halüsinasyon durumları, bağımlılıklar ve ağır travma yaşantıları gibi istisnai durumlar hariç online terapi diğer tüm psikolojik rahatsızlıkları yaşayan kişiler için uygun ve etkili bir yöntemdir. Ayrıca psikolojik rahatsızlığı olmasa dahi çeşitli sebeplerle psikolojik danışmanlık hizmetine ihtiyaç duyan kişilerce de gönül rahatlığıyla tercih edilebilir. Özellikle bireysel danışmanlık, çocuk ve ergen danışmanlığı, kariyer danışmanlığı, çift ve aile terapisi, cinsel terapi gibi alanlarda destek almak isteyen kişiler için online terapi uygun bir seçenektir.

Yazar: Aleyna CAN

5 14 oy
YAZI PUANI
Abone
Bildir
guest
0 Yorum
En Çok Oylanan
En yeni En eski
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle