Ders Çalışmakta Zorlanan Çocuklar ve Ebeveynler için Öneriler
Ders Çalışmakta Zorlanan Çocuklara ve Ebeveynlere Öneriler. Öncelikle çocuğa ilişkin bir sorun olup olmadığı tespit edilmeli. Dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu veya depresyon gibi durumlar varsa bunlar hakkında bilgi edinip çözüme kavuşturulması lazım. Eğer ki çocukta bir sorun yoksa o zaman ebeveyn olarak beklenti düzeyinin düzenlenmesi gerekir. Şimdi sizinle ders çalışmanın altın kurallarından bahsedelim.
Ders Çalışmanın Altın Kuralları
- En önemlisi ders çalışmaya hazır olmak ve buna karar vermektir. Ders çalışmaya zorlamak ya da başlamamak için inatlaşmak ders düzenini bozacaktır.
- Ders çalışma saatlerinizi ayarlamak. Ne zaman hangi derse çalışmalısınız bunun programını ayarlamanız ders çalışma veriminizi arttıracaktır. Uzun süre masa başında oturmak iyi ders çalıştığınızın göstergesi değildir.
- Ders çalışırken size en uygun zaman dilimini belirlemelisiniz. Örneğin; yemekten hemen sonra ya da uykulu iken ders çalışmaya oturmak aslında ders çalışmaya başlamak değildir.
- Çalışacağınız süre de önemlidir. 45 dakika çalışıp 15 dakika bölmeler verilebilir. Bu süre dikkat eksikliği veya hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar da farklılık gösterir. Eğer 45 dakika çok uzun geliyorsa o zaman 30 dakika ile başlayıp kademeli olarak ders çalışma süresini arttırabilirsiniz.
- Ders çalışma sırası da önem arz etmektedir. Size en zor gelen dersten başlamak ve araya farklı dersler koymak daha iyi ders çalışmanızı sağlayacaktır.
- Ders çalışma için yapılan programın iyi dikilmiş bir elbise gibi üstünüze oturması lazım. Bir başkasının ders programını alıp kendiniz de uygulamaya çalışmayın. Çünkü verim aldığınız saatler vs. farlılık gösterecektir. Hafta içi ve hafta sonu programlarınız da aynı olmamalıdır. Sosyal aktiviteniz için ayıracağınız zaman dilimi ile ders çalışma için ayıracağınız zaman diliminin planlaması yapılmalı ve mümkün olduğunca bu ders planınıza sadık kalmanız hem ders verimizi arttıracaktır hem de sınav kaygınızı azaltacaktır.
- Nasıl ders çalışılması gerektiği de önemli etkenlerden biridir. Genellikle, dersi gözden geçirmek, tekrar etmek, ödev yapmak, test çözmek ve yine tekrarda bulunmak öğrenilenlerin uzun süreli belleğe aktarılması için önemlidir. Küçük notlar almak, altını çizmek uzun süreli beleğe aktarmanıza yardımcı olan etkenlerdir.
- Çalışma ortamının sessiz olması kadar görüntüsü de önemlidir. Dikkatinizi dağıtacak fazlalıklar olmamalıdır. Çalışma ortamında nelerin sizin dikkatinizi dağıtacağını tespit edip ortadan kaldırmakta fayda vardır (bilgisayar, telefon vs.). Yatarak veya uzanarak ders çalışmak uykuyu çağrıştırdığı içi masa başında çalışmak daha verimlidir.
Anne Babalar Neler Yapmalı?
Çocukla ilgili bir sorun olup olmadığını öğrenmek, varsa çözüm bulmak, bilgi edinmek gerekir.
Anne babalar çocuklarının okula başladığı andan itibaren ödevlerinin onun sorumluluğunda olduğunu mesajını vermeli ve bu sorumluluğu kazanması için yardımcı olmalıdırlar.
Anne baba dersler için çocuktan daha fazla endişeleniyorsa, çabalıyorsa çocuk ödevi anne babası için yapılan bir görev olarak görebilir. Ders Çalışmakta Zorlanan Çocuklara ve Ebeveynlere Öneriler. Dolayısıyla, ders çalışma sorumluluğunu kendi üzerine alınmayacaktır ve başarısız olduğu zaman anne babasını suçlayacaktır.
Anne babalar ödev yaptırmak için; ödül, rüşvet teklif etmemeliler. Ders çalışmak çocuğun sorumluluğundadır ve bunu öğrenmesi gerekir. Eğer ödevini yapmadıysa okulda sonuçlarıyla yüzleşmesi gerekir ki sorumluluğunu üstlensin.
Herkes sorumluluğunu üstlenirse evde ders çalışmak bir savaş değil hoş vakit geçirilen bir zaman haline gelecektir.
Blog Yazarı: Aziza rasulova
İlginizi Çekebilir: Kendimi neden değersiz hissediyorum?